Vitamiineja

Vitamiinit ovat elintärkeitä
ravintoaineita

Tervetuloa

Vitamiinien merkitys terveydelle

Vitamiinit ovat elintärkeitä ravintoaineita, joita kehomme tarvitsee toimiakseen oikein. Ne osallistuvat lukuisiin biologisiin prosesseihin, kuten aineenvaihduntaan, immuunijärjestelmän toimintaan ja solujen uusiutumiseen. Vitamiineja saadaan pääasiassa ruoasta, mutta joissakin tapauksissa voidaan tarvita lisäravinteita esimerkiksi puutostilojen ehkäisemiseksi.

Rasvaliukoiset ja vesiliukoiset vitamiinit

Vitamiinit jaetaan kahteen pääryhmään: rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Ne varastoituvat elimistöön ja voivat säilyä siellä pitkiäkin aikoja. Liiallinen saanti voi kuitenkin aiheuttaa yliannostuksen riskejä.

Vesiliukoisia vitamiineja ovat muun muassa C-vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit. Nämä vitamiinit eivät varastoidu elimistöön yhtä tehokkaasti kuin rasvaliukoiset vitamiinit, joten niitä on saatava säännöllisesti ruokavaliosta. Ylimääräiset vesiliukoiset vitamiinit poistuvat elimistöstä virtsan mukana, joten yliannostuksen riski on pienempi.

Vitamiinien saannin varmistaminen

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on paras tapa varmistaa riittävä vitamiinien saanti. Kasvisten, hedelmien, täysjyväviljojen, proteiinien ja maitotuotteiden monipuolinen käyttö takaa, että keho saa tarvitsemansa vitamiinit. Joissakin tapauksissa, kuten raskauden aikana, vanhuksilla tai tietyissä sairauksissa, voi olla tarpeen käyttää vitamiinilisää.

vitamiinit pillereinä

OMAN TALOUDEN HALLINTAAN